Sunt un om nascut la mare. Aici nu avem multe dealuri, ci doar un orizont care iti alimenteaza ambitiile si visele, in ideea ca poti ajunge pana departe.
La munte, poti ajunge pana sus.
Acum 11 ani cand m-am mutat in Bucuresti, am luat la picior muzeele, galeriile, casele memoriale ale poetilor mei macabri si mormintele din Bellu, dramatic, dar chiar intr-o zi ploioasa.
Acum un an cand m-am mutat in Brasov, am zis sa refac traseul si sa vizitez, intru cultura propriului spirit, ce era de vizitat.
Cel mai greu obiectiv de atins a fost sa vizitez Cetatea Brasovului. Si nu mi-a iesit cand mi-am planuit.
M-am urcat in masina, am pus Google Maps, so far so good. Dar Google nu m-a dus chiar acolo, ci, asa pe langa. Dupa ce am ratacit mult pe strazi cunoscute si necunoscute am zis sa intreb, nu-i asa?, localnicii. Dupa 4 dialoguri despre Cetate, aratand deja nervos cu degetul indicator spre dealul ala mare unde e constructia aia si dupa prima la stanga si a doua la dreapta, am ajuns acasa.
N-a fost sa fie. Unele lucruri nu sunt menite a fi, pur si simplu. Mi-am luat gandul. Am zis ca pentru localnici Cetatea aceasta este un fel de a merge la plaja pentru localnicii mei. Adica, noi nu prea ne omoram cu plaja.
Sunt un om ambitios, doar am crescut cu orizontul in ochi. Am zis sa mai incerc, intreband localnici mai cunoscatori. Asa ca de data asta am parcat pe aproape si am luat-o la picior. Si, da, era acolo. Nu am inteles nici astazi de ce a fost prima incercare asa de dificila.
Pe deal gasesti o priveliste frumoasa si un aer relaxant.
istanbul escort bayan
Pentru a va putea scrie temeinic despre Cetate, am apelat la cercetare old school: Muzeul de Istorie Brasov si Biblioteca Brasovului. Oameni extraordinari pe aici, monografii foarte vechi. Si cam atat.
Cand ajungi insa la Cetate, vrei sa stii mai multe. Te cheama.
Iata cele 5 motive pentru care e bine sa insisti sa vizitezi Cetatea Brasovului:
1. Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află construcţia, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Ansamblul, in totalul ei, este alcătuit din trei elemente: Cetăţuia (realizată între secolele XVI-XVIII), incinta bastionară (secolele XVIII) şi sediul de garnizoană (secolele XVI-XVIII).
A fost initial turn de observatie, apoi a fost contruit un bastion de lemn cu palisade, dupa lucrarile de fortificatie din sec. XVII a devenit un obiectiv important de aparare brasovean, apoi a functionat ca inchisoare pana in 1954, apoi depozit de arhiva pana in 1975 si dupa restaurarea din 1981 a devenit complex turistic si astazi aici functioneaza un restaurant. Adica fiecare s-ar putea regasi in vreo etapa din viata Cetatii.
Realitatea cheltuielilor mari de intretinere a facut ca autoritatile orasului sa ofere Cetatea imparatesei Maria Tereza.
Daca ai 4-5 milioane de euro de cheltuiala, poti cumpara Cetatea, pentru ca este de vanzare.
Ansamblul este consemnat pe Lista Monumentelor Istorice la edificii de importanţă naţională si nu vrei sa ratezi o seara acolo cu privelistea plina de lumini a orasului, sa inconjori Cetatea si sa vezi iubiti la fiecare colt rotund al Cetatii.
Cetatea a devenit pentru mine un loc de promenada preferat, unde merg mai ales singura pentru a contempla si a ma integra (nu neaparat in absolut) in natura si istoria din jurul meu.
O singura data am regretat ca m-am dus spre Cetate: cand eram cu bicicleta . Cunoscatorii stiu de ce, pe ceilalti, va invit sa descoperiti.
Cetatea Neagra Codlea
Cetatea Neagra Codlea este edificiul ridicat cu scopul ...mai multe detalii
Cetatea Prejmer
Cetatea Prejmer a avut ca scop apararea bisericii din ...mai multe detalii
Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov, situata in judetul Brasov, este o cetate ...mai multe detalii
Cetatuia Brasovului
Cetatuia Brasovului a fost reprezentata initial prin ...mai multe detalii