Ravasitul oilor

2014-02-11
0
0
0

Ravasitul oilor, o denumire care nu poate decat sa te duca cu gandul la niste oi cu blana multa si creata, blana care le vine toata gramada peste ochi in fiecare dimineata oilor care pornesc la pascut. Insa acest soi de traditie nu reprezinta nici pe departe ceea ce denumirea poate sa duca cu gandul. Festivalul acesta care are loc la Bran, la distanta de circa 20 minute de mers cu masina din Brasov, este intrutotul despre braaaanza si despre oi. Branza de-aia multa in coaja de brad, adica adevarata branza de burduf, si oile care revin la proprietari dupa ce acestea si-au dus veacul sus in crestele muntilor.

Sarbatoarea aceasta traditionala are o arie de raspandire destul de larga, intrucat ea reuseste sa adune oameni din diferite colturi ale tarii, ba chiar turisti straini care se afla in vizita in Bran. Ravasitul oilor marcheaza de fapt incheierea anului pastoral si, o data cu acest obicei, lume multa se aduna pe platoul din Bran pentru a gusta din cele mai diversificate sortimente de branza, din cele mai diversificate sortimente de carnuri, toate reprezentand traditia gospodariilor branenilor.

Fiind un festival cu specific popular, sunt nelipsite concertele de muzica populara, dansurile populare si portul taranesc cu origini branene (asa cum sunt acele caciuli mega tuguiate si adevaratele cojoace ale ciobanilor de la stana). Printre mancarurile care pot fi degustate si savurate, nu lipseste traditionalul bulz si adevarata pastrama de oaie. Ravasitul oilor prezinta, pe langa arta gastronomica, si arta mestesugareasca, aici venind mesteri de prin toata tara care isi expun produsele de artizanat maiestuos realizate.

Oricine se afla prin Brasov sau chiar in Bran la finalul lunii septembrie, nu trebui sa rateze un asemenea festival la care li se vor delecta din plin papilele gustative cu mirodeniile traditional – taranesti, precum si mirosurile le vor fi starnite de focul care pregateste aceste preparate specifice zonei. Consideram ca este o reala sansa de a face cunostinta cu traditiile demult existente si atat de actuale ale culturii pastorale surprinse la festivalul Ravasitul oilor.

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Articole relevante

Prima intalnire, o plimbare pana la teatru
Ce-ar fi daca prima intalnire cu cel sau cea pe care il indragesti sau o indragesti de ceva timp nu s-ar mai desfasura in stilul modern, “la un suc” banal sau noaptea intr-un club? Si ce-ar fi daca ai surprinde-o pe cea pe care o consideri cea mai draguta si care ti-a acaparat de ceva vreme cele 40 de minute de dinainte de somn cu o invitatie la o piesa buna de teatru? Nu cred ca este vreo fata care ar refuza o invitatie intr-o companie placuta, imbracata cu cele mai elegante si de bun gust haine din garderoba. Si daca se intampla sa intervina un moment de timiditate, piesa de teatru, impresiile vin sa salveze acele momente prin care nimeni nu-si doreste sa treaca. Si de acolo vor porni discutii stufoase si nimic nu va putea sa strice seara mult asteptata. Teatrul Dramatic are pregatite piese reusite de fiecare data, si intrarea desi impunatoare, ii primeste intr-un mod familiar pe toti cei ce doresc sa petreaca o noapte speciala!   Haideti sa ne intalnim la teatru...
2015-09-10
2004
0
0
Ce mistere înconjoară Brașovul
Sunt multe lucruri necunoscute în Brașov, multe despre care s-a uitat și în prezent sunt obiectul unor speculații. Iată ce mistere înconjoară Brașovul. Numele orașului este de la bun început unul misterios. Brașov era denumirea pentru întregul ținut al Țării Bârsei, dar de unde vine se poate doar specula. Ar putea avea legătură cu etimologia cuvântului brașoavă care înseamnă minciună, dar în realitate nu se știe exact ce înseamnă Brașov. Numele muntelui Tâmpa este la fel de misterios ca numele orașului. Deși mulți au fost tentați să creadă că vine de la tâmp, tâmpit, originea numelui este mult mai complexă. Tâmpa ar fi însemnat „stâncă abruptă” dar ar fi avut legătură și cu altarele pentru zeul Saturn (zeul timpului) care au fost găsite aici. Astfel din latină „Tempus” s-ar fi transformat în „Tâmpa”. De aceea e locul perfect de pierdut timpul. Grotele de După Ziduri sunt alt element misterios atașat Brașovului. Acestea unesc bastioanele și turnurile cetății între ele și se prespune că se extind până la Biserica Neagră și până la Biserica Sf. Bartolomeu în partea opusă a orașului. Încă nu se știe adevărata întrebuințare a lor, dar se pare că ar fi fost spațiu de refugiu și de depozitare.  Pentru adepții fenomenelor paranormale Brașovul este locul potrivit. Există o porțiune din Dealul Melcilor care se presupune că e bântuită. Aici se pare că erau executați tâlharii și nelegiuiții și s-ar fi numit Deaul spânzuraților. Trecătorii au auzit zgomote puternice de crengi rupându-se și pași care calcă prin râul de la baza dealului. Oraș cu o istorie adâncă, Brașovul a pierdut câteva dintre înțelesurile sale, care au devenit cu timpul din ce în ce mai palide. Iată deci ce mistere înconjoară Brașovul...
2015-07-21
1887
0
0

Vezi si alte articole

Hobby-urile il fac pe om!
Craciunul in Brasov
De ce iubim Brasovul
Cine iubeste ziua de vineri sa ridice mana sus!

Likes & Shares

Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri