Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov, situata in judetul Brasov, este o cetate taraneasca, construita in 1211-1225 cu scopul apararii impotriva atacurilor tatarilor. Intrucat ocupatia principala a constructorilor era agricultura, Cetatea Taraneasca a fost numele pe care il avusese Cetatea Rasnov. Declarata monument national, cetatea, amplasata pe o culme stancoasa, are in componenta sa cele mai vechi turnuri: pe latura de sud se gaseste Turnul Armelor, iar pe latura de est se infatiseaza Turnul Bathory. Cetatea a adunat in interiorul ei intreaga comunitate rasnoveana, adapostind locuitorii zonei de calamitatile naturale, precum si de invaziile militare. Nevoiti sa ramana in interiorul fortificatiei pe o perioada destul de lunga de timp, cetatea a fost transformata astfel intr-un soi de locuinta. Pentru cei pasionati de etimologia cuvantului „Rasnov”, acesta provine din cuvantul de baza „roz” care, in limbile latina, germana si slava, inseamna trandafir. In epoca medievala trandafirul a fost ales ca si emblema a orasului.

Cineastii cu siguranta stiu ca filmele lui Sergiu Nicolaescu, „Dacii” (1966) si „Nemuritorii” (1974) au avut cele mai multe cadre turnate la Cetatea Rasnov. Pe plan international, coproductia romano-germano-italiana, „Columna” (1967), in regia lui Mircea Dragan, a fost de asemenea filmata la aceasta cetate, film nominalizat chiar la „Oscar” si la „Globul de Aur” pentru cel mai bun film. Pietrele din interiorul cetatii au cunoscut copitele calului voievodului Mihai Viteazu, care, in 1600, in urma infrangerii de la Miraslau, a fost nevoit sa se adaposteasca in fortificatie in asteptarea intaririlor pentru trupele sale din Tara Romaneasca. Legendele nu au parasit nici Cetatea Rasnov, legenda croita in jurul fantanii din interiorul cetatii, fantana adanca de 146 metri. In perioada 1623-1640, doi prizonieri turci, pe perioada celor 17 ani, au tot sapat la aceasta fantana sperand ca astfel sa fie lasati sa plece. Realitatea spune insa ca de fapt lipsa apei din incinta cetatii a fost adevaratul motiv al construirii fantanii, deoarece, o data cu fantana, locuitorii nu au mai fost nevoiti sa se alimenteze cu apa din afara cetatii, astfel putand face fata navalirilor cotropitoare. Exista si un muzeu de arta feudala care primeste spre vizitare galerii, arme, armuri, porturi specifice secolului sau mobilier de epoca. Trebuie sa stiti ca doua obiecte ceva mai putin comune pentru perioada contemporana, dar destul de obisnuite in secolele XVII-XVIII, fac obiectul atractiei cetatii: masca de tortura si jugul folosit pentru transportarea prizonierilor. Inainte insa de a patrunde in interiorul Cetatii Rasnov, va veti da singuri seama ca zidurile cetatii sunt construite din piatra si caramida, ca inaltimea lor este de 5 metri, iar cea mai mare latime o are zidul dinspre sud, unde ajunge in unele locuri la latimea de 1,5 metri. Pentru prevenirea incendiilor, atat turnurile, cat si zidurile, au fost acoperite cu tigla. Daca doriti ca numele sa va ramana scris pentru posteritate undeva in Brasov, puteti face acest lucru prin sadirea intr-un scuar a unui fir de trandafir, unde, alaturi de floarea plantata, pe o placuta, va sta gravat spre citire si altor turisti, numele dumneavoastra. Chiar daca a fost distrusa de incendii, tranfosrmand astfel cetatea parasita intr-o ruina, astazi, gigantele litere ale numelui cetatii vegheaza de acolo de sus buna functionare a orasului Rasnov. Vicisitudinile timpului si-au spus cuvantul asupra locuitorilor zonei, insa marturie a dainuirii istoriei zbucimate a Rasnovului sta insasi Cetatea Rasnov.

Program
Ziua Ora deschidere Ora inchidere
luni 09:00 19:00
marti 09:00 19:00
miercuri 09:00 19:00
joi 09:00 19:00
vineri 09:00 19:00
sambata 09:00 19:00
duminica 09:00 19:00
ce este aceasta optiune ?
Foto si Tur virtual

Locatii din apropiere

Biserica Evanghelica din Cristian
Cheile Rasnoavei
Poiana Brasov
Muntii Postavarul
English Bar
Bilete
Denumire bilete pret
Adulti 10 lei
Copii, elevi, studenti 5 lei
Copii mai mici de 3 ani gratuit
Persoane cu dizabilitati gratuit

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Share

Rate
rating rating rating rating rating
n/a
nota :  n/a
Date contact
Adresa : Situat pe dealul din partea de rasarit a orasului Rasnov

Localizare pe harta
 
Iti spunem ca sa stii

5 motive pentru care sa intrebi unde e Cetatea Brasovului

Sunt un om nascut la mare. Aici nu avem multe dealuri, ci doar un orizont care iti alimenteaza ambitiile si visele, in ideea ca poti ajunge pana departe. La munte, poti ajunge pana sus.   Acum 11 ani cand m-am mutat in Bucuresti, am luat la picior muzeele, galeriile, casele memoriale ale poetilor mei macabri si mormintele din Bellu, dramatic, dar chiar intr-o zi ploioasa. Acum un an cand m-am...

06/11/2015
10866
Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri