Colegiul National Andrei Saguna

Aceasta cladire a adapostit primul gimnaziu mic roman de religie ortodoxa orientala

In Casa bacanului, in anul 1850, au fost posibila inceperea cursurilor la gimnaziul mic roman de religie ortodoxa. Printre personalitatile care si-au adus aportul intr-o asemenea realizare s-au numarat intelectualii George Baritiu si Iosif Barac, impreuna cu protopopul Ioan Popazu. Eforturile financiare au fost considerabile, insa proiectul a fost sustinut si de catre populatia din Scheii Brasovului, care, pe cheltuiala proprie au construit scoala (pe durata anilor 1851 si 1854). Cladirea in sine reprezinta o imbinare a stilului clasic si empire cu cel renascentist. 

Mitropolitul Andrei Saguna a fost cel care a pus, pe data de 17 septembrie 1851, piatra de baza a noii scoli, la care si-au putut aduce contributia si aceia care si-au dorit din plin invatamant romanesc. La 3 ani de la finalizarea constructiei, in anul 1854, gimnaziul ocupa pozitia a treia in randul locatiilor de invatamant romanesc din zona Transilvaniei  Ulterior, gimnaziul mic roman de religie ortodoxa orientala va prelua denumirea ctitorului "Andrei Saguna" (incepand cu anul 1922). Denumirea cladirii avea sa se modifice in anul 1996 din Liceul "Andrei Saguna" in Colegiu National. De mentionat este faptul ca 47 dintre fostii elevi si profesori ai liceului au devenit, cu timpul, academicieni.

Pe zidurile liceului pot fi admirate placile comemorative ale personalitatilor precum Aurel Vlaicu sau Ciprian Porumbescu.

ce este aceasta optiune ?
Foto si Tur virtual

Locatii din apropiere

Biserica Fortificata Harman
Rezervatia Dealul Cetatii - Lempes
Biserica Evanghelica din Sanpetru
Rezervatia padurea si mlastinile eutrofe de la Prejmer
Cetatea Prejmer

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Share

Rate
rating rating rating rating rating
n/a
nota :  n/a
Date contact
Adresa : Strada Andrei Saguna, Nr. 1, Brasov

Localizare pe harta
 
Iti spunem ca sa stii

1 Decembrie, ziua în care Brasovul simte romaneste

Brașovenii se pregătesc an de an, pe 1 Decembrie, pentru a sărbători cum se cuvine ziua națională, moment ce marchează atât unirea Transilvaniei cu România într-un singur stat național, cât și debutul anotimpului rece și al sărbătorilor de iarnă mult iubite și apreciate de românii brașoveni. Ca de fiecare dată, mii de drapeluri tricolore arborate pe st...

02/12/2015
1798
Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri