Esti brasovean daca – partea a doua

2015-12-09
0
0
0

 

 

Luați un loc pe canapea, cu gadgetul în față, punga de popcorn și paharul de suc sau bere, după pohtă, și haideți să ne amuzăm împreună despre noi. Da da, facem mișto de noi înșine, brașovenii cu ștaif. Nu? Păi ce viață de român e aia fără haz de necaz.

 

1. Ești brașovean dacă știi pe de rost toate cântecele de jale din autobuz. Da, da alea cu dă nene și mie-o mie. Eu m-am surprins odată cântând cu micii zbierători, ba chiar mă așteptam să primesc și eu ceva de la ascultători, dar nu a fost să fie. Ei au fost incomensurabil mai buni.

2. Ești brașovean dacă te năpădesc cele mai furibunde amintiri chiar atunci când aștepți să plătești facturile. Da, brașovenii urăsc cozile lungi și dacă te afli printre ei, în așteptare să faci o plată, s-ar putea să îți strici nu doar ziua, ci întreaga existență. Au un stil de a te face să te simți vinovat pentru ceva ce nu ai face oricum niciodată, încât ești absolut dezarmat în fața furiosul din coada șirului.

3. Ești brașovean dacă ai haine groase mai multe la număr ca cele subțiri. Și multe șosete. Păi doar e oraș de munte maică, să nu te tragă curentul în casă, cu toate geamurile închise și caloriferele la maxim. Nu știi cum se vâră el, vântul, și-ți dă junghiuri la șale. Conservarea ne va face să murim sănătoși, așa că, luați polaru pe spinare și așteptați în tihnă. Și nu vă agitați prea mult, pentru ce atât stres?

4. Ești brașovean dacă purtatul umbrelei în geantă, ghiozdan, în mână sau chiar atârnată de sacou, e în gena ta. Nu există brașovean care să nu aibă cel puțin două umbrele și una de rezervă, plasate strategic, astfel încât să nu cumva să te ia ploaia prin surprindere în toi de arșiță. Nu știi cum se deschid cerurile, că doar totul e posibil într-un oraș de munte.

5. Ești brașovean dacă folosești revistele promoționale de la supermarketuri pe post de preș pentru ghetele ude. Musai sub calorifer, musai strat dublu.

6. Ești brașovean dacă nu faci diferența dintre supă și ciorbă. În fond ce mai contează, atâta vreme cât primești în bolul de lut o zeamă caldă, cu smântână și ardei iute.

7. Ești brașovean dacă desertul tău preferat sunt papanașii de la Sergiana. Am primit în ultimul an minim 10 inivtații la o porție de papanași dolofani și da, am refuzat fiecare invitație în parte. Motivele nu au legătură însă cu nimic dintr-ale brașovenilor. Sunt o răzvrătită.

8. Ești brașovean dacă preferi pălinca în derimentul țuicii. Și sunt dezbateri întregi pe subiect, cu sute de păreri în contradictoriu. Important e să fie din Ardeal, nu din Moldova. Că na, așa-i brașoveanul. Și mai important e totuși că în Brașov găsești multă pălincă. Galbenă, cu perluțe sute și bună, bună tare.

9. Ești brașovean dacă te mândrești că ești brașovean, deși tu ești moldovean sadea. Am stat ani de zile în Răcădău și mândria de a fi brașovean fără să fii brașovean, era ca un sport, de multe ori extrem.

10. Ești brașovean dacă te înghesui vara, măcar de câteva ori pe an, la grătar la Pietrele lui Solomon sau Dâmbu Morii. Și musai dacă pui pepenele roșu la răcit în apă și arunci cojile de fructe și legume pe unde apuci, că doar sunt biodegradabile, ba chiar compost natural. Adevărul e trebuie un compost brici pentru iarba de la Solomon.

Și mai sunt și vor mai fi destule, mai ales dacă participați și voi cu o idee, două despre brașoveni.

Galeria foto

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Articole relevante

Cuvinte despre prietenie
Intotdeauna vom aprecia momentele petrecute alaturi de prietenii nostri si asta ar putea si s-ar putea regasi in orice : povestile frumoase la o cafea in pauza de masa intr-un ambient placut privind pe geam picaturile marunte de ploaie de primavara sau pur si simplu cafeaua savurata in aer liber, la o plimbare prin parc, discutiile frumoase de la prima ora cu un prieten drag, care e la distanta, privirile din care intelegeti tot de la un concert, asa cum a fost cel de sambata, din Trippin, unde Argatu’ si-a facut aparitia pentru prima oara in Brasov. Si mai e ceva extraordinar legat de prietenie in Brasov; oamenii de aici sunt neasteptat de prietenosi si ospitalieri, si numai aici ti se poate intampla sa frecventezi un local si sa nu-l poti depista pe cel care il detine, caci el este mereu prezent printre clientii lui, discutand si legand noi prietenii...
2014-03-26
1783
0
0
Toate drumurile duc la Modarom
Esti brasovean daca macar o singura data ai stabilit o intalnire la Modarom. E cel mai la indemana reper, pentru mici, mari, iubiti, amici, taximetristi. Si daca esti in trecere pe acolo, ai putea sa fii putin atent in drumul tau. Cativa stau pe banca, verificand din cand in cand stanga, dreapta, mai apoi telefonul, si de la capat; altii s-au instalat lejer cu o cafea la una dintre mesele de la magazinul non stop, privind intr-o directie din care probabil trebuie sa vine persoana/persoanele cu care s-a discutat anterior. Si pe cat de neimportant ar parea acest loc, pe atat este el de special. Pentru ca de acolo pleaca cele mai dragute povesti, acolo se planifica seri de neuitat, vuiesc informatii despre examene si diversi profesori. Toate drumurile duc, dar si pleaca de la Modarom, pentru ca dupa ce s-au revazut si au discutat putin, brasovenii pleaca spre o locatie stabilita de comun acord, spre a savura in continuare cu interes ce au de spus interlocutori nostri. Si discutia poate continua la fel de bine la o bere, imediat la stanga, cum se merge dinspre Modarom spre Piata Sfatului, la Beraria Ciucas, sau putin mai sus, intr-un decor elegant, la Festival 39, sau la o cafea in Street, unde mixul de oameni iti va aprinde pofta de viata. Si pentru ca este vara, ne putem adaposti sub umbrelutele care soptesc: “Brasov, probably the best city in the world”. La fel de important este si momentul intalnirii, caci daca este seara sau mai spre noapte, diverse alte locatii au usile deschise si personal zambaret si gata sa va pregateasca ambientul pentru discutiile, emotiile si amintirile ce urmeaza...
2015-09-10
2110
0
0

Vezi si alte articole

Pe drumuri de munte (aproape de Brasov)
Nunta , intre traditie si modernism
Deschide usa, Brasov!
A doua zi de Craciun!

Likes & Shares

Locatii relevante
Restaurant La Taifas
locatie Str. Republicii, nr.18, Brasov vezi harta
La Taifas e o poveste. Poveste cu parfum, muzica si gust; cu teatru, zambet si cafea...
Rezervare masa
Rezervare local nunta
Restaurant Sergiana
locatie Str Muresenilor, Nr 28, Brasov, Romania vezi harta
Sergiana Grup este o structura care s-a consolidat pornind de la o afacere de familie lansata la inceputul anilor \'90. Companiile integrate opereaza ...
Rezervare masa

Pietrele lui Solomon

Pietrele lui Solomon au puternice reminiscente in culturile ...
Natura

mai multe detalii

Canionul 7 scari

Canionul 7 scari, sau subdiviziunea minunilor Muntelui ...
Natura

mai multe detalii

Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri