Cand te gandesti la pizza ce-ti vine in minte? BAM... Italia.... Napoli... Mi Piace!
Imi pare rau sa va dezamagesc, insa pizza nu a aparut in Italia. Prietenii nostri antici din Egipt, Babilon si Israel au fost primii utilizatori ai acestei "paini plate" cum denumeau ei. Cum a fost inventata? Nu stim sigur, poate ca isi doreau ceva nou, ceva mai gustos si si-au propus sa striveasca o paine si sa puna ingrediente pe ele. Glumim desigur, poate vom afla pe viitor cum a aparut.
Daca ne intoarcem in Italia, vom vorbi de folosirea in masa a acestui fel de mancare, si de retetele unice pe care le foloseau localnicii. Crearea unei pizze este o arta si trebuie urmarita pe pasi micuti. Cele mai importante elemente din pizza o reprezinta ingredientele si combinatia lor.
Una dintre cele mai importante ingrediente pentru pizza este sosul de roşii. Fără popularitatea tomatelor, pizza ar avea un gust mult diferit. Fructul, (da, tomatele sunt de fapt fructe) se crede că au fost pentru prima dată cultivate în zona din jurul Americii Centrale şi Mexic de către vechea populaţie indigenă. Aztecii şi incaşii sunt consideraţi primii cultivatori al tomatelor ca un produs alimentar încă din jurul anilor 700 e.n..
În secolul al 16-lea exploratorii Europeni au apreciat atât de mult acest fruct, încât au decis să-l introducă în restul Europei. Foarte interesant este faptul că în timp ce francezii, spaniolii şi italienii au început să-l utilizeze frecvent ca ingredient pentru reţete lor, englezii vedeau acest fruct ca un aliment otrăvitor. Acest mit a continuat în perioada colonizării americane şi până la mijlocul anilor 1800, când tomatele au început să fie acceptate.
Datorită popularităţii roşiilor în rândul italienilor, în ultimele secole, brutarul italian Raffaele Esposito este creditat pentru crearea primei pizza moderne.
O pizza nu este o pizza fără o mână mare de brânză rasă şi topită aruncată peste ea. De preferat este brânza albă mozzarella.
Spre deosebire de alte feluri de branză cum ar fi cele elveţiene sau Cheddar, mozzarella are un gust mai puţin pronunţat, dar mai plăcut.
Există două tipuri de mozzarella care sunt utilizate pentru pizza:
Sortimentul cu un nivel scăzut de umiditate tinde să aibă o valabilitate mai lungă, prin urmare, este ceea ce veţi găsi cel mai frecvent în magazinele alimentare. Cea din urmă este utilizată frecvent pentru pizza în restaurante şi industrie.
Cele mai multe mozzarella se produc azi din lapte de vacă, dar în mod tradiţional mozzarella se produce din zer de lapte de bivol. Conform legendei, mozzarella a apărut când o bucată de brânză a căzut într-o găleată cu apă fierbinte. Se poate gasi şi acum mozzzarela “apă de bivol” facută în mod tradiţional italian în locuri ca Battipaglia Caserta şi care este situată la sud de Napoli. În plus, aceasta poate fi găsită la mai multe magazine alimentare cu specific italian.
Pentru a asezona pizza cu brânză, aceasta trebuie sa fie rasă şi nu feliată. Acest lucru permite o coacere mai rapidă şi o mai bună distribuţie. O mare grijă trebuie avută pentru ca brânza să nu coacă prea mult astfel încât, atunci când felia de pizza este servită, mozzarella trebuie să aibe o consistenţă pufoasă şi elastică. În cazul în care brânza devine maro şi este crocantă, simţi atunci că ai pierdut o parte din gustul şi textura care face ca pizza să fie atât de plăcută.
Alte sortimente de brânzeturi care au câştigat popularitate în realizarea pizzei sunt enumerate în continuare:
Nu uitati ca pizza trebuie sa iasa, Deliziozo!