Ce mistere înconjoară Brașovul

2015-07-21
0
0
0

Sunt multe lucruri necunoscute în Brașov, multe despre care s-a uitat și în prezent sunt obiectul unor speculații. Iată ce mistere înconjoară Brașovul.

Numele orașului este de la bun început unul misterios. Brașov era denumirea pentru întregul ținut al Țării Bârsei, dar de unde vine se poate doar specula. Ar putea avea legătură cu etimologia cuvântului brașoavă care înseamnă minciună, dar în realitate nu se știe exact ce înseamnă Brașov.

Numele muntelui Tâmpa este la fel de misterios ca numele orașului. Deși mulți au fost tentați să creadă că vine de la tâmp, tâmpit, originea numelui este mult mai complexă. Tâmpa ar fi însemnat „stâncă abruptă” dar ar fi avut legătură și cu altarele pentru zeul Saturn (zeul timpului) care au fost găsite aici. Astfel din latină „Tempus” s-ar fi transformat în „Tâmpa”. De aceea e locul perfect de pierdut timpul.

Grotele de După Ziduri sunt alt element misterios atașat Brașovului. Acestea unesc bastioanele și turnurile cetății între ele și se prespune că se extind până la Biserica Neagră și până la Biserica Sf. Bartolomeu în partea opusă a orașului. Încă nu se știe adevărata întrebuințare a lor, dar se pare că ar fi fost spațiu de refugiu și de depozitare.

 Pentru adepții fenomenelor paranormale Brașovul este locul potrivit. Există o porțiune din Dealul Melcilor care se presupune că e bântuită. Aici se pare că erau executați tâlharii și nelegiuiții și s-ar fi numit Deaul spânzuraților. Trecătorii au auzit zgomote puternice de crengi rupându-se și pași care calcă prin râul de la baza dealului.

Oraș cu o istorie adâncă, Brașovul a pierdut câteva dintre înțelesurile sale, care au devenit cu timpul din ce în ce mai palide. Iată deci ce mistere înconjoară Brașovul.

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Articole relevante

Brasovul intr-o piesa de teatru
 Brasovul a permis si incurajat intotdeauna viata culturala, ce a capatat o structura bine conturata in ultimii ani, fapt ce alimenteaza evolutia locurilor unde sunt puse in scena piese de teatru. Astfel  “Teatrul Sica Alexandrescu”, numit si “Teatrul Dramatic”, si “Centrul Cultural Reduta” sunt principalele atractii in Brasov pentru iubitorii de dramaturgie, desi au inceput sa fie organizate evenimente ce includ piese de teatru si in alte localuri. Teatrul “Sica Alexandrescu”  a fost infiintat in anul 1946 si a primit de-a lungul timpului mai multe denumiri: “Teatrul Poporului”, “Teatru de Stat”, apoi “ Teatrul Dramatic” si doar in 1994 a primit denumirea sub care este cunoscut si astazi: “Teatrul Sica Alexandrescu”. Teatrul din Brasov isi desfasoara activitatea intr-o cladire mare, punand la dispozitie doua sali: o sala mare, care are o capacitate de 750 de personae s sala mica “Studio 82” , cu o capacitate de pana la 60 de personae. Un plus pentru teatrul din Brasov este faptul ca realizare in jur de 8 premiere pe perioada unei statiuni. Centrul Cultural Reduta a luat nastere dintr-o sala infiintata in anul si care servea drept sala atat pentru spectacolele de teatru si muzica dar si pentru baluri, iar numele i-a fost atribuit dupa o vestita sala din Viena. In prezent, centrul dispune de o sala de spectacole cu un numar de 370 de locuri, prevazuta cu sisteme de sonorizare si iluminare moderne, potricvite spectacolelor de teatru, muzica, dans, conferinte, lansari de carte si diverse activitati educative. Pentru a completa si a diversifica, in orasul Brasov sunt organizate diverse festivaluri de dramaturgie si alte evenimente correlate domeniului. Inca de acum cateva zile in cadrul Centrului Cultural Reduta se desfasoara proiectul “Saptamana Comediei”, pana in data de 18 mai. Pentru toti cei care nu au reusit inca sa ajunga la una dintre piesele unora dintre cele mai cunoscute trupe de teatru, si unii din cei mai cunoscuti actori...
2014-05-15
2261
0
0
Jake si femeile lui
„Jake si femeile lui” se joaca din nou la Teatrul Dramatic din Brasov, acum ca toamna a revenit si, o data cu ea, s-a redeschis si stagiunea larg cuprinzatoare a pieselor de teatru. Va recomandam din plin aceasta piesa cu un Jake, un scriitor consacrat, care se afunda in lumea lui imaginara si duce o lupta asidua cu femeile din viata lui. Iar femeile acestea nu-s putine la numar, incepand cu fosta sotie decedata, actuala sotie, amanta, fiica, sora sau psiholoaga. Jake al nostru, traind intr-o lume fictiva, pierde contactul cu realitatea si viata sa incepe sa se clatine tocmai din pricina scenariului pe care si l-a faurit si pe care il traieste cu maxima implicare. Piesa in sine este plina de trairi intense si de stari multiple, Jake fiind insusi personajul cu identitati multiple. Luand parte la aceasta piesa veti fi cuceriti de patima cu care Mihai Bica (in rolul lui Jake) traieste rolul pe care il are de intrerpetat, cu tot cu zbuciumul sau launtric, cu tot cu femeile care si-au lasat amprenta-n viata lui, cu tot cu conditia lui de scriitor newyorkez descurajat. Trairile personajului principal sunt unele dintre cele mai puternice si nu putine-s momentele in care isi strange descurajat fruntea in palme. Jake, omul a carui disperare se rostogoleste ca un oblon rulant, fascineaza prin amalgamul de catesprezece existente prin care trece. El ramane acolo, in apartamentul sau, mereu ganditor. Aproape ca, din scaunele salii de teatru, veti putea auzi cum i se rotesc angrenajele framantate ale creierului. Dar cu mai multe detalii despre piesa „Jake si femeile lui” am fi onorati daca ni le-ati impartasi chiar voi la intoarcerea din sala Teatrului Dramatic...
2014-09-18
2216
0
0

Vezi si alte articole

Vrajitoarele din Piata Sfatului
5 lucruri tampite pe care le poti face în Brasov
Specialitati japoneze
City Break

Likes & Shares

Zacusca Labs © 2006 - 2023 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri