Vrajitoarele din Piata Sfatului

2015-12-15
0
0
0

Piata Sfatului

Probabil ca ai pierdut ceva din Romania sau din tine dacă nu ai ajuns in Piața Sfatului din Brașov. Este greu să-ți spun exact ce te-ar impresiona pentru că fiecare om este diferit, poate energia locului ce amintește de multe alte locuri din Europa, poate oamenii calzi, poate arhitectura, ce este drept insă, este că Piața Sfatului este un loc unde trebuie să te găsești măcar odată, pe o bancă și doar să privești.

 

In piața numită și 'Markplatz' se află și Biserica Neagră iar bastioanele Fierarilor și Graft , Turnul Alb și Turnul Negru precum și Porțile Schei și Ecaterinei sunt in apropiere . Este cel mai cunoscut loc din Brașov, aici se intâmplă cele mai multe evenimente culturale iar dacă toate acestea te dezinteresează oricând ai conexiune la internet wireless in această locație.

 

Poate vei fi atras de acest centru medieval, de arhitectura lui in stil renascentist, baroc sau neoclasic și totusi vei fi surprins să afli că pe acest teren legendele se imbină cu atrocitățile reale petrecute acolo.

 

In Evul Mediu, in Brașov, in Piața Sfatului erau judecate vrăjitoarele. Incepând cu secolul al XVI-lea s-au tot ținut procese impotriva vrăjitoriei care aveau ca urmare arderea pe rug, scufundarea in apă cu legarea de greutăți de picioare, spânzurarea sau omorârea cu pietre.

 

Intr-o lume medievală dominată de frica de diavol si orice era inexplicabil, se ținea un adevărat spectacol in care femeile bănuite că ar avea legatură cu Satana erau aruncate in lacul aflat pe atunci in fața Prefecturii, cu greutăți legate de picioare, spre plăcerea publicului, venit sa vadă dacă ele se vor ridica la suprafață sau nu.

 

In cazul in care ele supraviețuiau, un alt ritual era aplicat: moartea pe rug sau prin spânzurătoare. Intre anii 1621-1696 s-au desfășurat aproximativ 20 de procese incheiate printr-o pedeapsă.

Tot in Piata Sfatului exista un Stâlp al Infamiei situat intre Podul Bătuşilor şi Casa Sfatului. Aici se aplicau pedepse corporale, in văzul tuturor, celor vinovati de fapte imorale, infracțiuni speciale, trădări, delicte politice . Tot la acest Stâlp gros de Piatră se făceau și execuții pe lângă bătăile crunte si expunerile dezonorante ce de asemenea se petreceau in acest loc.

 

Femeile vinovate de pruncucidere sau adulter erau executate tot aici. Intre anii 1520-1550 un total de 120 de sentinte au fost duse la indeplinire de calaii orasului.

De notat este faptul ca in 1688 palarierul Stefan Stener ,conducătorul revoltei antihabsburgice, a fost decapitat pentru că s-a impotrivit intrării austriecilor in oraș.

 

Dacă de multe ori ați visat la ce se ascunde dedesubtul unei străzi și privind piatra cubică din Piața Sfatului gândul v-a purtat departe, intuiția nu v-a inșelat.

Aici intre anii 1967-1987 pavajul s-a surpat si trei camioane s-au prăbușit in subteran dezvăluind gropi de alimente datând din Evul Mediu. Aceste provizii erau ascunse de localnici in caz de asediu iar locatia lor era știută de doar trei oameni din oraș.

 

Nici Biserica Neagră nu este lipsită de mister. La o observație atentă se vor vedea niște crestături misterioase in piatra ei a căror legendă nu mulți o cunosc.

Ele au fost făcute intr-un gest ritualic, de luptătorii care iși frecau armele de piatra Bisericii dupa spovedania de dinainte de luptă.

Se zvonește că in interiorul Bisericii s-ar găsi comoara regelui Solomon care urmărit fiind ar fi fost forțat să o ingroape la rădăcina unui copac din apropiere.

Nu doar vrăjitoarele erau judecate și arse pe rug in Piața Sfatului. Deseori in Piața Sfatului erau duse la indeplinire si executii cu rol educativ. In 1746 femeile acuzate de prostituție au fost inhămate la o carută și puse să adune gunoaiele din piață .In 1754 un bărbat ce și-a ucis femeia a fost executat sub privirile tuturor bărbaților din oraș la ordinul Senatului brașovean.

Fie că te pasionează legendele sau nu, un lucru este drept, este un loc unde trebuie sa fii măcar odată.

Galeria foto

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Articole relevante

Convorbiri despre muzica cu Petruta Maniut – Coroiu
Biblioteca Judeteana George Baritiu are o cu totul alta destinatie in seara zilei de luni, 22 septembrie 2014. Si ne referim la faptul ca sunt asteptati parintii micutilor pentru a dezbate subiecte picante despre repertoriul muzical dedicat copiilor. Musai sa stiti ca nu numai asupra adultilor muzica are efecte benefice, ci si asupra prichindeilor din viata fiecaruia dintre noi. Muzica are menirea ei aparte de a inveseli, de a educa si chiar de a adormi micutii. Chiar si pe ritmurile „Un elefant se legana pe o panza de paianjan si pentru ca nu se rupea a mai chemat un elefant.. Un, doi.. Doi elefanti se leganau pe o panza de paianjan si pentru ca nu se rupea a mai chemat un elefant”, copiilor li se dezvolta creativitatea si devin totodata curiosi asupra a ceea ce versurile melodice vor sa insemne. Impactul pe care cantecele le au asupra copilasilor este destul de mare si asta poate fi resimtit de catre fiecare dintre voi prin prisma faptului ca si acum va mai aduceti aminte si fredonati cantecelele copilariei. Creierul copilasilor este continuu surescitat atunci cand orice gen muzical intra in contact cu auzul, ceea ce conduce la stimularea imaginatiei, a memoriei, a atentiei, a emotiilor, s.a.m.d. Recomandarea pe care v-o facem este aceea de a va incuraja pruncii sa fie atenti la fiecare linie melodica, iar atunci cand ii puneti intr-un astfel de contact cu muzica, nu lasati volumul la maxim J La urma urmei o portie zdravana de distractie poate primi oricare dintre voi de fiecare data cand va jucati cu prichindeii pe cantecele pentru copii. Asadar, sunteti asteptati pe ritmuri de tralala luni seara sa va conversati despre muzica dedicata copiilor la Biblioteca Judeteana George Baritiu...
2014-09-22
2356
0
0
Week-endul nu trece fara o experienta frumoasa
Akhir minggu berlalu dengan baik, dengan kegiatan yang santai, menyenangkan, dan intelektual. Akhir pekan ini di timeline facebook ada status yang ditampilkan, check-in, dan sering gambar, menunjukkan teman-teman kita berpartisipasi di Museum Night, sebuah acara yang berlangsung setahun sekali. Acara ini adalah acara besar, tidak hanya lokal, sebagai bagian dari proyek European Night of Museums, sebuah proyek yang diprakarsai oleh Kementerian Kebudayaan dan Komunikasi di Perancis, tahun ini telah menjadi edisi kesepuluh. Pada saat yang sama, acara ini disponsori oleh UNESCO, Dewan Eropa dan Dewan Museum Internasional. Selain itu, sekitar 3000 museum di Eropa merayakan malam sihir ini. Akhir pekan ini di Brasov, orang-orang yang penasaran dan pecinta seni telah menikmati jalanan kota yang tenang, melakukan tur ke museum yang ada. Hal yang paling menggembirakan adalah ketika Anda melihat bahwa pengunjung yang bergairah bukan hanya penduduk setempat, tetapi juga wisatawan, sekelompok anak muda yang melakukan perjalanan sehari mengunjungi museum di Brasov akhir pekan ini.   Dan di daerah ini, kami memiliki apa yang ditawarkan kepada wisatawan! pendamping istanbul...
2014-05-19
1923
0
0

Vezi si alte articole

Momente
O masa romantica in doi.
Imbuc si-mi place
Brasovul stinge lumina in 29 martie !

Likes & Shares

Locatii relevante
Restaurant Bistro de l'Arte
locatie Piata George Enescu nr.11 bis, Brasov vezi harta
Situata in centrul vechi al Brasovului cladirea care gazduieste azi bistro-ul a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea fiind unul dintre cele mai ...
Rezervare masa
Restaurant La Taifas
locatie Str. Republicii, nr.18, Brasov vezi harta
La Taifas e o poveste. Poveste cu parfum, muzica si gust; cu teatru, zambet si cafea...
Rezervare masa
Rezervare local nunta
Festival `39
Facilitati : Wi-Fi salon nefumatori petreceri separeuri concerte muzica
locatie Strada Republicii 62, Brasov, Romania vezi harta
Pozitionata pe una din arterele importante, cale de accedere in centru orasului, cafeneaua se afla in drumul tuturor turistilor interesati atat de importanta ...
Specific : International
Rezervare masa

Turnul Alb

Turnul Alb vegheaza asupra privelistii observative a ...
Monumente

mai multe detalii

Turnul Negru

Turnul Negru este turnul inalt de 11 metri, turn care a ...
Monumente

mai multe detalii

Piata Sfatului Brasov

Piata Sfatului Brasov este inima orasului, este locul de ...
Monumente

mai multe detalii

Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri