Vrajitoarele din Piata Sfatului

2015-12-15
0
0
0

Piata Sfatului

Probabil ca ai pierdut ceva din Romania sau din tine dacă nu ai ajuns in Piața Sfatului din Brașov. Este greu să-ți spun exact ce te-ar impresiona pentru că fiecare om este diferit, poate energia locului ce amintește de multe alte locuri din Europa, poate oamenii calzi, poate arhitectura, ce este drept insă, este că Piața Sfatului este un loc unde trebuie să te găsești măcar odată, pe o bancă și doar să privești.

 

In piața numită și 'Markplatz' se află și Biserica Neagră iar bastioanele Fierarilor și Graft , Turnul Alb și Turnul Negru precum și Porțile Schei și Ecaterinei sunt in apropiere . Este cel mai cunoscut loc din Brașov, aici se intâmplă cele mai multe evenimente culturale iar dacă toate acestea te dezinteresează oricând ai conexiune la internet wireless in această locație.

 

Poate vei fi atras de acest centru medieval, de arhitectura lui in stil renascentist, baroc sau neoclasic și totusi vei fi surprins să afli că pe acest teren legendele se imbină cu atrocitățile reale petrecute acolo.

 

In Evul Mediu, in Brașov, in Piața Sfatului erau judecate vrăjitoarele. Incepând cu secolul al XVI-lea s-au tot ținut procese impotriva vrăjitoriei care aveau ca urmare arderea pe rug, scufundarea in apă cu legarea de greutăți de picioare, spânzurarea sau omorârea cu pietre.

 

Intr-o lume medievală dominată de frica de diavol si orice era inexplicabil, se ținea un adevărat spectacol in care femeile bănuite că ar avea legatură cu Satana erau aruncate in lacul aflat pe atunci in fața Prefecturii, cu greutăți legate de picioare, spre plăcerea publicului, venit sa vadă dacă ele se vor ridica la suprafață sau nu.

 

In cazul in care ele supraviețuiau, un alt ritual era aplicat: moartea pe rug sau prin spânzurătoare. Intre anii 1621-1696 s-au desfășurat aproximativ 20 de procese incheiate printr-o pedeapsă.

Tot in Piata Sfatului exista un Stâlp al Infamiei situat intre Podul Bătuşilor şi Casa Sfatului. Aici se aplicau pedepse corporale, in văzul tuturor, celor vinovati de fapte imorale, infracțiuni speciale, trădări, delicte politice . Tot la acest Stâlp gros de Piatră se făceau și execuții pe lângă bătăile crunte si expunerile dezonorante ce de asemenea se petreceau in acest loc.

 

Femeile vinovate de pruncucidere sau adulter erau executate tot aici. Intre anii 1520-1550 un total de 120 de sentinte au fost duse la indeplinire de calaii orasului.

De notat este faptul ca in 1688 palarierul Stefan Stener ,conducătorul revoltei antihabsburgice, a fost decapitat pentru că s-a impotrivit intrării austriecilor in oraș.

 

Dacă de multe ori ați visat la ce se ascunde dedesubtul unei străzi și privind piatra cubică din Piața Sfatului gândul v-a purtat departe, intuiția nu v-a inșelat.

Aici intre anii 1967-1987 pavajul s-a surpat si trei camioane s-au prăbușit in subteran dezvăluind gropi de alimente datând din Evul Mediu. Aceste provizii erau ascunse de localnici in caz de asediu iar locatia lor era știută de doar trei oameni din oraș.

 

Nici Biserica Neagră nu este lipsită de mister. La o observație atentă se vor vedea niște crestături misterioase in piatra ei a căror legendă nu mulți o cunosc.

Ele au fost făcute intr-un gest ritualic, de luptătorii care iși frecau armele de piatra Bisericii dupa spovedania de dinainte de luptă.

Se zvonește că in interiorul Bisericii s-ar găsi comoara regelui Solomon care urmărit fiind ar fi fost forțat să o ingroape la rădăcina unui copac din apropiere.

Nu doar vrăjitoarele erau judecate și arse pe rug in Piața Sfatului. Deseori in Piața Sfatului erau duse la indeplinire si executii cu rol educativ. In 1746 femeile acuzate de prostituție au fost inhămate la o carută și puse să adune gunoaiele din piață .In 1754 un bărbat ce și-a ucis femeia a fost executat sub privirile tuturor bărbaților din oraș la ordinul Senatului brașovean.

Fie că te pasionează legendele sau nu, un lucru este drept, este un loc unde trebuie sa fii măcar odată.

Galeria foto

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Articole relevante

Ce mistere înconjoară Brașovul
Sunt multe lucruri necunoscute în Brașov, multe despre care s-a uitat și în prezent sunt obiectul unor speculații. Iată ce mistere înconjoară Brașovul. Numele orașului este de la bun început unul misterios. Brașov era denumirea pentru întregul ținut al Țării Bârsei, dar de unde vine se poate doar specula. Ar putea avea legătură cu etimologia cuvântului brașoavă care înseamnă minciună, dar în realitate nu se știe exact ce înseamnă Brașov. Numele muntelui Tâmpa este la fel de misterios ca numele orașului. Deși mulți au fost tentați să creadă că vine de la tâmp, tâmpit, originea numelui este mult mai complexă. Tâmpa ar fi însemnat „stâncă abruptă” dar ar fi avut legătură și cu altarele pentru zeul Saturn (zeul timpului) care au fost găsite aici. Astfel din latină „Tempus” s-ar fi transformat în „Tâmpa”. De aceea e locul perfect de pierdut timpul. Grotele de După Ziduri sunt alt element misterios atașat Brașovului. Acestea unesc bastioanele și turnurile cetății între ele și se prespune că se extind până la Biserica Neagră și până la Biserica Sf. Bartolomeu în partea opusă a orașului. Încă nu se știe adevărata întrebuințare a lor, dar se pare că ar fi fost spațiu de refugiu și de depozitare.  Pentru adepții fenomenelor paranormale Brașovul este locul potrivit. Există o porțiune din Dealul Melcilor care se presupune că e bântuită. Aici se pare că erau executați tâlharii și nelegiuiții și s-ar fi numit Deaul spânzuraților. Trecătorii au auzit zgomote puternice de crengi rupându-se și pași care calcă prin râul de la baza dealului. Oraș cu o istorie adâncă, Brașovul a pierdut câteva dintre înțelesurile sale, care au devenit cu timpul din ce în ce mai palide. Iată deci ce mistere înconjoară Brașovul...
2015-07-21
2144
0
0
Deschide usa, Brasov!
Onorat gazde de casă Viță de persoană aleasă Sunt trimis ca vestitor De la-al nost' poruncitor Dacă dumneavoastră binevoiţi Colinda noastră s-o primiţi Primiţi colinda ori nu? “   Dragi braşoveni, deschideţi uşa colindătorilor, deschideţi uşa şi sufletul către tradiţii, către datinile care ne fac zilele de Crăciun cu adevărat speciale. În seara de ajun nu vine doar Moş Crăciun, vin colindătorii precum păstorii la ieslea lui Isus, vin cu cântece şi urări de bine pentru a serba împreună atât cu cei dragi cât şi cu cei străini bucuria naşterii Domnului. S-a dat startul la colinde… În seara de 18 Decembrie , orga Bisericii Neagre a tăcut şi a ascultat serioasă voci minunate de copii ce au cântat în şapte limbi. Va veni şi rândul ei, la cumpăna dintre ani, în seara de 31, când va concerta alături de alte instrumente spre deliciul publicului meloman. Există oameni în Braşov care încă organizează şezători. De curând, pe 19 decembrie, langă Cetatea ţărănească de la Prejmer, la Pensiunea Diana s-au întâmplat lucruri minunate: s-au cântat colinde, s-a ţesut, s-a cusut şi s-au gătit bucate delicioase. Observ prezenţa "caprelor" şi a "urşilor" prin oraş. I-am văzut de două ori şi pe trompetiştii îmbrăcaţi în Moş Crăciun, dar nu am zărit nicăieri grupuri de colindători, colindători îmbrăcaţi în port naţional şi alături de care să mormăi şi tu în gând sau cu voce tare o colindă. O fi prea devreme… Observ cu tristeţe in ultimii ani că nu toţi vecinii mei deschid uşa celor de vin să-i colinde, nici măcar copiilor. Urât! Foarte urât zic eu... Nu contează ce le dai acelor copii (fructe, bomboane, prăjiturele), contează să le deschizi uşa, să-i primeşti zâmbind şi să surâzi în inima ta privindu-i cum încearcă să-şi ia rolul în serios. Să nu-mi spui că nu eşti acasă , că sărbătoreşti ajunul în baruri şi cafenele Braşov. Asta nu prea cred… Pe mine Crăciunul mă duce cu gândul la copilărie. Nu conta dacă zăpada era de un metru, dacă crăpau pietrele de ger, noi copiii era musai să colindăm. Distracţia era maximă, eram mulţi, de vârste diferite şi ne purtam unul altuia de grijă. Şi am făcut asta şi când eram mai măricei, pe la liceu. Ne întâlneam lângă parcul Livda Poştei Braşov şi plecam pe un traseu clar stabilit, când pe jos, când cu autobuzul până ne colindam toţi părinţii. În timp, şi ora întoarcerii acasă s-a decalat… Ce vremuri! Apoi a urmat facultatea, alţi colegi, dar fără colinde. De ce? Nu ştiu… Uşa am deschis-o mereu, e o lege nescrisă la noi în casă. Acum merg iar cu colindul. De vină e un puşti isteţ alături de care retrăiesc (în alt mod, ce-i drept) colindatul de Crăciun. Îl învăţ de acum să colinde şi să primească colindători, să deschidă uşa fără teamă, cu bucurie pentru a menţine vie o tradiţie.   Deschide uşa creştine, deschide uşa braşovene că venim la tine. Nu vrem să ne dai nimic, vrem doar să-ţi aducem aminte “Dar nu uita, când eşti voios. Române, să fii bun”. Crăciun fericit...
2015-12-28
2130
0
0

Vezi si alte articole

Schimba titlul
A doua zi de Craciun!
Cugetarile femeilor la Campionatul Mondial de Fotbal
Placinte moldovenesti

Likes & Shares

Locatii relevante
Restaurant Bistro de l'Arte
locatie Piata George Enescu nr.11 bis, Brasov vezi harta
Situata in centrul vechi al Brasovului cladirea care gazduieste azi bistro-ul a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea fiind unul dintre cele mai ...
Rezervare masa
Restaurant La Taifas
locatie Str. Republicii, nr.18, Brasov vezi harta
La Taifas e o poveste. Poveste cu parfum, muzica si gust; cu teatru, zambet si cafea...
Rezervare masa
Rezervare local nunta
Festival `39
Facilitati : Wi-Fi salon nefumatori petreceri separeuri concerte muzica
locatie Strada Republicii 62, Brasov, Romania vezi harta
Pozitionata pe una din arterele importante, cale de accedere in centru orasului, cafeneaua se afla in drumul tuturor turistilor interesati atat de importanta ...
Specific : International
Rezervare masa

Turnul Alb

Turnul Alb vegheaza asupra privelistii observative a ...
Monumente

mai multe detalii

Turnul Negru

Turnul Negru este turnul inalt de 11 metri, turn care a ...
Monumente

mai multe detalii

Piata Sfatului Brasov

Piata Sfatului Brasov este inima orasului, este locul de ...
Monumente

mai multe detalii

Zacusca Labs © 2006 - 2025 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri