Baaaai, mi-e pofta de ceva bun! ...care sa imi desfete papilele gustative. Care sa ma faca sa ma gandesc la copilarie. Pai atunci, niste placinte moldovenesti este ceea ce iti doresti! De ce ne-am dus asa departe, dar totusi aproape in tara? Pentru ca in alimentatia populară depistăm preferinte gustative si vizuale, care posedă un anumit limbaj de comunicare. Iar aici, alimentatia traditională a moldovenilor gasim un sistem de valori etnoculturale autentice pastrate asa cum se cuvine. Mult prea multe vorbe, sa trecem la treaba.
Cum se fac placintele moldovenesti
Ingrediente pentru varianta veche:
Mod de preparare:
Se amestecă apa, uleiul, oţetul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adancitură în formă de palnie, în ea se toarnă amestecul, apoi se frămantă aluatul, bătandu-se de masă. Cand aluatul este gata (nu se mai lipeşte de maini), se împarte în bucăţi nu prea mari, se formează chifle, se acoperă cu un şerveţel cald şi se lasă pentru 30-40 minute. După aceasta aluatul se întinde în foi, se pune pe o faţă de masă curată presărată cu faină şi se întinde atent cu mainile pană se obţine grosimea unei foi de hartie. Marginile mai groase se taie, aluatul se lasă să se usuce puţin, apoi se unge cu ulei.
Plăcintele şi învartitele moldoveneşti se fac din cel puţin 10-12 foi subţiri de aluat, fiecare se unge bine cu ulei.
Dar daca nu aveti chef sa gatiti, cele mai bune placinte moldovenesti, precum si alte produse culinare moldovenesti, le gasiti la restaurantul La Taifas. Pohta buna!