În Brașov sunt multe locuri învăluite în mister. Iată cinci lucruri necunoscute despre Șcheii Brașovului.
Numele de Șchei este un mister etimologic. Nu se știe exact de unde provine. Șchei înseamnă atât defileu dar este în același timp și o denumire românească pentru slavi, mai precis pentru bulgari. Adevărurul ar putea fi undeva la mijloc, Șcheii Brașovului fiind inițial o comunitate româno-slavă.
Numele de trocar. Șcheienilor li se mai spunea și trocari pentru că fie făceau comerț cu troace împletite, fie vindeau alte produse din troace. Se presupune totuși ca ar fi venit și de la trois quarts, adică fără un sfert în franceză, momentul în care băteau clopotele săsești și li se oferea acces în cetate pentru a putea face comerț.
Prima școală românească se poate să nu fi fost chiar prima ci să mai fi fost una de lemn înainte peste care s-a construit aceasta și Biserica Sf. Nicolae în 1495.
Troițele numeroase din Scheii Brașovului nu sunt de ignorat. La propriu. Sunt atât de multe încât ne putem întreba care ar fi motivul pentru care aproape fiecare intersecție de drumuri are câte o troiță.
Crucea sf. Andrei de pe case. Acest aspect este ușor de neremarcat, dar odată ce știi de existența lor le vezi peste tot în Șcheii Brașovului.
Odată venit în Brașov nu uita să treci si pe acolo. Acum ai cinci lucruri necunoscute despe Șcheii Brașovului, un loc frumos cu case mici, țărănești și străzi încguste, un loc perfect în care să te lași pierdut.