Esti invitatul nostru in patrunderea tainelor de dincolo de usile crestinitatii. Vino acolo unde istoria sta vie si a rezistat oricaror vicisitudini ale vremurilor. Vino si asculta povestea construirii acestor edificii. Tu doar vino si vei descoperi altceva-ul care face spiritualitatea sa fie mereu apreciata si mereu plina de farmec si mister.
Pentru a va continua turul in acelasi ton cu fascinatia istorica a Brasovului, in imediata apropiere a Pietei Unirii, va este permis accesul in Biserica Sfantul Nicolae, locul unde linistea launtrica sporeste catinel catinel. Locul acesta cultural si spiritual este de o reala insemnatate pentru zona Tara Barsei, mai ales din prisma faptului ca primele carti cu tematica bisericeasca in limba romana s-au tiparit de diaconul Coresi in incinta Bisericii Sfantul Nicolae.
Parasind curtea Bisericii Sfantul Nicolae si pasind agale tot la vale, ajungem in fata Bisericii Groaveri, cu numele sau de Biserica Sfanta Cuvioasa Paraschiva, biserica ce intrase initial in serviciul garnizoanei cetatii Brasovului.
Urmatoarea constructie propusa spre vizitare este Sinagoga Neologa, lacasul de cult evreiesc construit in august 1901, in stil neogotic cu influente maure. Peste drum de sinagoga, la nici 10 minute distanta, se poate vizita Biserica Sfanta Treime inaltata in urma daniilor consistente ale negustorilor greci si romani, precum si ale boierilor familiei Brancoveanu.
In sud – estul centrului istoric al Brasovului este amplasata Biserica Romano-Catolica Sfintii Petru si Pavel. Constructia bisericii s-a facut in stil baroc in secolul XVIII si detine in interior un numar impresionant de covoare care asteapta sa fie calcate de credinciosii sfiosi.
Continuand vizitarea sirului de biserici inaltate in Brasov, Biserica Franciscana Sfantul Ioan Botezatorul isi asteapta si ea evlaviosii si vizitatorii sa ii treaca pragul. Atestata documentar din anul 1486, biserica face parte din lista monumentelor istorice de interes national.
Auspiciul religiilor recepte si-a pus amprenta si asupra bisericii care sta pitita intr-o curte fara a avea fatada la strada. Aceasta este Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului, constructie cu o lungime interioara care atinge 27 metri si cu o latime de 12,5 metri.
La iesirea din Catedrala Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului, strabatand pe diagonala Piata Sfatului, pasii va vor fi condusi spre Biserica Neagra, cea mai mare cladire de cult in stil gotic din partea de sud-est a Europei. Avand o capacitate de aproximativ 5000 de locuri, biserica are lungimea de 90 metri, inaltimea de 37 metri si un turn al crucii de 65 metri.
In ceea ce priveste orga mecanica Buchholz care acompaniaza si acum orice suflet miscator la sunetele saptamanale ale concertelor tinute in incinta locasului, este cea mai mare si singura inca functionala din partea sud-estica a Europei. Are nici mai mult nici mai putin de 3993 tuburi si 76 de registre. Biserica Neagra este, asadara, obiectivul turistic unde anual ii trec pragul spre vizitare aproximativ 100000 de turisti.
Finalul turului bisericilor din Brasov se poate face luand loc pe bancile din vestita Piata Sfatului si rememorand traseele strabatute. De veti dori sa va racoriti vara la apa siroinda a fantanii amplasate in centrul pietei sau sa cascati ochii la oamenii ce tranziteaza zona de pe vreo terasa special amenajata in scop turistic, atunci, bine-ati poposit in Piata Sfatului Brasov.