Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei sau sora Portii Schei se numara printre putinele monumente medievale care sunt pastrate intr-o forma intacta. Poarta numele „Ecaterina” datorita unei manastiri catolice ce se afla in apropierea strazii. Astazi, pe locul fostei manastiri, elevii Liceului Johannes Honterus, vin la ore in Corpul C al liceului.

Intr-un document al anului 1552 se atesta existenta, in incinta actualei porti, a unui depozit de obuze si praf de pusca, cat si a unei locuinte alocate unui paznic. Partea din fata a portii este prevazuta, in anul 1559, cu un turn de forma unui patrat, turn ce avea incorporat in structura un pod mobil pe lanturi care sa poata fi coborat peste santul traversat de apa. Si acest turn are scop de apararea, drept urmare constructia lui a fost prevazuta cu opt guri de tragere pe partea exterioara a turnului, proiectilele fiind aduse tocmai din Praga. Stema orasului Brasov este sculptata deasupra intrarii, stema reprezentand imaginea unei buturugi cu sapte grupe de radacini groase. In 1827 au fost demolate zidurile care formau poarta, astazi fiind vizibil doar turnul din exterior, turn ce poarta denumirea improprie de „Poarta Ecaterinei”. In urma renovarilor, turnul Portii Ecaterina pune spre vizitare expozitii periodice de arta si istorie, unde puteti admira impresionanta arhitectura interioara cu bolta pictata in stil renascentist. De precizat este faptul ca Poarta Ecaterinei a substituit vechea poarta a cetatii Brasovului din secolul XIV, poarta care, din pricina inundatiilor din 1526, dar si a inamicilor cotropitori de atunci, fusese distrusa. Poarta ulterior construita a fost impinsa inaintea zidurilor cetatii si cuprindea galerii din lemn pozitionate pe mai multe randuri, galerii folositoare pentru aparatorii cetatii. Scopul pentru care a fost construita poarta a fost acela de a face legatura dintre Schei si cetatea Brasovului, fiind, pana in 1820, unica sursa de acces intre aceste doua zone (moment in care s-a construit Poarta Schei). Constructia dintre Bationul Tesatorilor si Bastionul Fierarilor atragea atentia prin faptul ca cele cele patru turnuri ale portii simbolizau un vechi privilegiu mediueval care dadea conducatorilor brasoveni dreptul de aplicare a pedepsei capitale „Jus Gladii” sau dreptul palosului. Se spune ca romanii care doreau sa intre in Brasov o puteau face doar in anumite zile ale saptamamii si era necesar sa plateasca o anumita taxa. Cu denumirile-i multiple: porta superior, porta corpus Christi sau porta sanctae Katharinae (ultima denumire a portii pastrata si astazi), poarta ce este una dintre cele mai frumoase, dar si cele mai vechi porti care pastreaza urmele cetatii medievale si este vizitata de sute de turisti este Poarta Ecaterinei.

Program
Ziua Ora deschidere Ora inchidere
luni 10:00 02:00
marti 10:00 02:00
miercuri 10:00 02:00
joi 10:00 02:00
vineri 10:00 02:00
sambata 10:00 02:00
duminica 10:00 02:00
ce este aceasta optiune ?
Foto si Tur virtual

Locatii din apropiere

Kafe Pub
Sinagoga Neologa
La Fifi
Biserica Groaveri Brasov
Biserica Neagra

Comentarii

#

Mihai

2014-08-05
Rating: rated rated rated rated rated
o locatie extraordinara. Mai ales tinand cont de faptul ca combina istoria cu natura. Langa Poarta Ecaterinei regasim parcul dendrologic ce contine arborele de ginko biloba si alti arbori extremi de interesanti.

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive

Share

Rate
rating rating rating rating rating
n/a
nota :  n/a
Date contact
Adresa : Str. George Cosbuc, Brasov

Localizare pe harta
 
Iti spunem ca sa stii

Esti brasovean daca ...

  Sunt anumite lucruri care te fac mai brașovean ca orișicine. Și pe care nu ai cum să le eviți, oricât te-ai strădui. Vorbesc despre lucruri fără de care pălește mândria de a fi brașovean autentic, ceea ce îi ceva. No, cam asta-i:   1. Ești brașovean dacă atunci când ieși din casă și cotești la dreapta, stânga, ori chiar de o iei î...

04/12/2015
2355
Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri