Festivalul Musica Barcensis 2015, Ediția a VI-a

Descriere

Musica Barcensis, ajunsă la cea de a VI-a  ediție continuă în toate weekendurile lunilor iulie și august ale acestui an, cu 19 concerte de muzică sacră în 10 biserici fortificate din Brașov și împrejurimi: Hălchiu, Cristian, Sânpetru, Râșnov, Bartolomeu, Prejmer, Ghimbav, Sf. Martin, Codlea și Hărman.

Vor participa solişti, coruri, orchestre şi formaţii de muzică de cameră, aproximativ 250 de muzicieni din ţară şi străinătate. După tradiţia ultimelor ediţii, concertul de deschidere din 28 iunie 2015 va fi completat de o acţiune cultural-recreativă, prin participarea membrilor Asociaţiei Braşovul Pedalează, sub egida „Braşovul Pedalează…la concert!”

Prin realizarea concertelor din cadrul Festivalului Musica Barcensis, în Ţara Bârsei, Fundaţia Forum ARTE încurajează mobilitatea culturală, cu intenţia de valorificare a patrimoniului cultural local şi regional, participanţii având posibilitatea de a asculta concerte de muzică sacră într-un cadru ambiental aparte – unde vocile soliştilor şi instrumentele se îmbină într-o acustică remarcabilă – şi de a vizualiza totodată monumente istorice şi de patrimoniu naţional de o valoare deosebită.

Acustica de excepţie din cadrul bisericilor evanghelice Sf. Bartolomeu şi Prejmer – monument UNESCO – le va transforma în polii centrali din seria reprezentaţiilor, găzduind câte 4, respectiv 5 concerte.

În viaţa culturală a Ţării Bârsei, ediţiile precedente ale Festivalului Musica Barcensis au reuşit să ofere publicului o alternativă la concertele tradiţionale riguroase, o ocazie de a se deconecta din cotidian, precum şi iniţierea unei noi culturi – aceea a experimentării patrimoniului cultural din împrejurimile rurale, atât vizual cât şi muzical.

Programul detaliat al concertelor si ansamblurile participante vor fi afișate pe site.

Festivalul Musica Barcensis este organizat de Fundația Forum ARTE în parteneriat cu Biserica Evanchelică C.A. România – Parohia Brașov și Bisericile Evanghelice din Hălchiu, Cristian, Sânpetru, Râșnov, Bartolomeu, Prejmer, Ghimbav, Codlea, Hărman şi Festivalul de Muzică Cristian.

Program eveniment Festivalul Musica Barcensis 2015, Ediția a VI-a
     
28 iunie 2015, duminica
ora 17:00

În program lucrări ale unor compozitori contemporani (Karl Jenkins, Hans Zimmer, John Leavitt) cu acompaniament de orchestră. Conducerea muzicală: Löfi Gellert și Steffen Schlandt.

Orchestra de Cameră Szerenad are o istorie de mai multe decenii, fiind singura orchestră simfonică de elevi din regiune. A obținut recunoașterea valorii sale în diferite concursuri și festivaluri: în anul 2011 la Festivalul Internațional al Orchestrelor de Cameră de copii de la Nyíregyháza a obținut Premiul I. Dirijorul orchestrei este profesor Sebestyen Lajos, dirijorul secund profesor Lőfi Gellért. În numeroase ocazii, membri orchestrei au avut onoarea de a lucra cu dirijorul organist al Biserii Negre din Brașov, dr. Steffen Schlandt.

Programul concertului

  1. Preludiu la orga Johann Thois din anul 1835
  2. Karl Jenkins – Cantate Domino
  3. J. S. Bach Allegro din Sonata în Mi major
  4. Bob Chilcott Kyrie
  5. A. Vivaldi L`estro armonico: Concerto in D, part. I+II
  6. Michael Haydn Salve Regina
  7. J.S. BachConcerto in d minor, part. II+III
  8. Dmitri Shostakovich 4 piese pt. flaut, vioară şi pian
  9. Bob Chilcott Sanctus
  10. Karl Jenkins – Palladio
  11. Sergej Rachmaninov Bogoroditse Devo
  12. György Orbán Nunc Dimittis
  13. Opra Balázs – Katarzis
  14. Hans Zimmer / Elton John Circle of Life
  15. Gospel O happy day

Ansamblurile Liceului de Artă “Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe:

Corul “Eufonia” (dirijor: Sipos Zoltán)
Orchestra Szerenád (dirijor: Löfi Gellért)

Membri ai corurilor “Gymnasium” şi “Transilvania” de la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov (dirijori de proiect: Georgiana Popescu, Steffen Schlandt)

Solişti:

  • Diana Nedelea (flaut), Theodora Ciurezu (vioară)
  • Alexandra Voiculescu (vioară), Ferenc Tihomer (viloncel)
  • Ioana Popescu, Raica Monica, Hoos Hanna (vioară)

 

Locatie:
Biserica Evanghelica fortificata din Halchiu
30 iunie 2015, marti
ora 19:30

Formația brașoveană Quarteto Brasovia se dedică de câțiva ani interpretării muzicii baroce și reușește să facă din fiecare interpretare o adevărată incursiune în secolele trecute – captivând publicul. Instrumentele cvartetului : vioară, oboi, spinetă, violoncel reușesc să alcătuiască o mică orchestră, care ne poartă în diferitele afecte ale stărilor umane.

Locatie:
30 iunie 2015, marti
ora 19:15

Quarteto Brasovia

Formația brașoveană se dedică de câțiva ani interpretării muzicii baroce și reușește să facă din fiecare interpretare o adevărată incursiune în secolele trecute – captivând publicul.

Instrumentele cvartetului: vioară, oboi, spinetă, violoncel reușesc să alcătuiască o mică orchestră, care ne poartă în diferitele afecte ale stărilor umane.

4Tune Quartet

Roxana Curtgeafar – vioara I, Corina Tofănel – vioara a II-a, Simona Gurău – violă și Alexandra Enache – violoncel. 4 prietene, 4 muzicieni, 4 colege de Filarmonică… aceleași 4 suntem 4Tune Quartet!

Pentru că iubim și muzica clasică dar și rock-ul, am vrut să descoperim noi sonorități. Așa s-a născut 4Tune Quartet, practic o trupă de cover-uri rock, într-o sonoritate clasică dar electrizantă, plină de energie.

Deși înființat de nici un an, 4Tune Quartet a avut numeroase concerte atât pe scenele cluburilor de profil, dar cântând şi în deschiderea festivalului de film horror “Dracula Film Fest” sau în cadrul festivalului “Strada dell’Arte”.

 

Locatie:
30 iunie 2015, marti
ora 19:00

Debutul artistic este un deziderat al festivalului nostru. Studenții sunt încurajați să pășească cu încredere înspre public și să participe la îmbogățirea repertoriului propus, sub conducerea profesoarei Leona Varvarichi.

Constituite ca ansambluri camerale abia la începutul acestui an universitar,  trio-urile cu pian formate din Maria-Magdalena Boroș-Lazăr și Laura Apostol (vioară), Ioana Vlad Albu (violoncel) și Leonard Octavian Bonea (pian), au susținut deja o serie de concerte în Brașov și în țară. Între ele amintim 3 recitaluri la Brașov, pe scena sălii Patria, în cadrul concertelor organizate de departamentul de muzică de cameră a facultății,  la Târgoviște în sala festivă a Liceului de Artă “Bălașa Doamna”, din nou la Brașov, în cadrul Târgului Babelor de Martie desfășurat la Centrul Cultural Reduta, apoi la Sibiu în sala Thalia a Filarmonicii și, de curând pe scena Aulei Universității din Brașov, în cadrul AFCO 2015. În prezent sunt studenți  ai Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania, la clasa de muzică de cameră a prof. asoc. Leona Varvarichi.

Nascută în 1993, Corina Purcărea a absolvit Liceul de Artă Haricleea Darclee, din Brăila, secția canto la clasa prof. Liliana Chiriță. Este laureată a concursurilor de canto naționale, printre care: Miniatura romantica la Galați (2011), Crai Nou la Brașov (2011) George Georgescu în Tulcea (2009), Victor Giuleanu la București (2012, 2015). În vara anului 2014 a participat la cursurile de vară de canto în cadrul programului Brașov International Summer Voice Program și la programele de exchange realizate în 2015 cu Departamentul de Muzică a Universității din Mobile, SUA și de Dr. Gerold Gruber, de la Universitatea de Muzică si Artă din Viena.  În prezent este studentă la secția canto din cadrul Facultății de Muzică din Brașov, clasa dr. Mihaela Buhaiciuc.

 

Programul concertului

Repertoriu individual

Boroș-Lazăr Maria-Magdalena (vioară)

  • Niccolo Paganini – Concertul Nr. 4 pentru vioară și orchestră, (partea a II-a),
  • Pablo de Sarasate – „Introduction et tarantelle”
  • Franz Schubert – „Ave Maria”
  • Astor Piazzolla – „Ave Maria”

Laura Apostol (vioară)

  • Johann Sebastian Bach – Fuga in sol minor din Sonata I pentru vioara solo, BWV 1001

Ioana Vlad-Albu (violoncel)

  • Luigi Boccherini – Cello Sonata Nr. 6 în La Major

Leonard Octavian Bonea (pian/orgă)

  • Johann Sebastian Bach – Preludiu și Fugă în sol minor, WTK I, No. 16

Corina Purcărea (mezzosoprană)

  • Georg Friedrich Handel – „Cara sposa, amante cara” from Rinaldo
  • Georg Friedrich Handel – „Messiah – Behold! A virgin shall conceive”
  • Johann Sebastian Bach – „Immanuel! Accept with grace” – „Jesus, praise I bring”
  • Francesco Durante – „Vergin, tutto amor, Virgin fount of love”
  • Piotr Ilici Tchaikovski – „To Forget so Soon”
  • Serghei Rachmaninov – Op. 8, „I Fell in Love, To My Sorrow

Repertoriu  triouri

Wolfgang Amadeus Mozart – Trio în re minor, KV 442 (p. I – Allegro)

Ludwig van Beethovem – Trio în do minor, Op.1, nr. 3 (p. I – Allegro con brio)

Serghei Rachmaninov – „Trio Elegiaque No. 1” (sol minor)

Locatie:
04 iulie 2015, sambata
ora 18:00

Biserica impunătoare din Hărman este inclusă pentru al 4-lea an în festival. Protagoniști ai serii vor fi membri corului din Hărman sub conducerea Dianei Bâldea. Acest cor și-a format în ultimii ani un repertoriu bogat, care poate fi folosit în orice timp al anului bisericesc. Oaspete va fi organistul bisericii evanghelice din București, Vlad Năstase, care va cânta la una dintre cele mai frumoase instrumente  ale constructorului baroc Johann Prause.

Vlad Năstase a susținut numeroase concerte solo, a avut colaborări în cadrul stagiunii muzicale a Bisericii Evanghelice cu corul Martin Luther şi cu mai multe ansambluri instrumentale ce şi-au desfăşurat activitatea aici (Rules for Graces, Amadis de Gaula, Sartorius Ansemble, The Harmonious Blacksmith).

Corul Hărman s-a înființat în 2010, din inițiativa lui Hans Graef, după separarea de corul unit Hărman – Sân Petru – Bod. Membrii tineri ai comunității Hărman și soții lor s-au reunit și au format, datorită dirijoarei Diana Bâldea, un cor activ și de succes.

Programul concertului

ORGĂ

  1. William Byrd The Bells
  2. J.S. Bach – Jesu bleibet meine Freude (nach/din BWV 147)
  3. Georg Muffat Toccata Tertia

COR

  1. Stefan Bothur In der Heimat
  2. Johann Lukas Hedwig Siebenbürgen, Land des Segens
  3. In dem Herren freuet euch

ORGĂ

  1. Francisco Correa De Arauxo Tres glosas sobre: “Todo el mundo en general

COR

  1. Dieter Golombek Das ist meine Freude
  2. Lieber Gott, wir woll’n dir danken
  3. Herr, deine Güte ist wie Gras und Ufer

ORGĂ

  1. Jan Pieterros Schwelink – Vater unser im Himmelreich

COR

  1. Waldemar Voullaire Frohlocket dem Herrn
  2. J. Otten Dona nobis pacem
  3. Christoph Dalitz – Psalm 145

ORGĂ

  1. Dietrich Buxtehude – Praeludium C, Bux 137

COR

  1. Hans Peter Türk Meine Hoffnung und meine Freude
  2. Giovanni G. Gastoldi In dir ist Freude
  3. Jaester Hairston (Spiritual) – Poor Man Lazarus

Solisten / Solişti:
Diana Bâldea Dumitraşcu
Mihaela Chelu
Cătălina Graef

ORGĂ şi acompaniament:
Vlad Năstase

DIRIJOR:
Diana Bâldea Dumitraşcu

 

Locatie:
Biserica Fortificata Harman
05 iulie 2015, duminica
ora 19:00

Mișcarea corală din orașul Sf. Gheorghe este deosebit de activă, oamenii urbei activând în peste 30 de coruri. Dintre proiectele mai ambițioase se detașează corul Campanella, compus din copiii liceului de artă Plugor Sandor, care din anul trecut sunt formați și în cadrul programului CANTUS MUNDI – o inițiativă a renumitului cor MADRIGAL. Corul Campanella este dirijat de Löfi Gellert.

Locatie:
Biserica Sfantul Bartolomeu
11 iulie 2015, sambata
ora 18:00

Legăturile personale dintre dirijorul Radu Hamzea și orchestra de tineret  au permis contactul Cristolovenilor cu această formație din Spania. Pentru a treia oară, această orchestră va veni în regiunea Brașovului și ne va încânta cu un program compus din lucrări romantice.

Societatea Corală Bilbao – Bilboko Koral Elkartea – a fost creată în 1886 pentru dezvoltarea muzicii în general şi a cântecului coral în special. În 1989 echipa de profesori a societăţii face un pariu cu viitorul creând Orchestra Conservatorului pe care alege să o numească Jesus Guridi, după numele marelui compozitor basc al secolului XX. Tineri interpreţi au găsit în cadrul acestei orchestre un minunat teren de experimentare, de practică şi de lucru în echipă. Ataşat caracterului de orchestră de elevi, această formaţie este într-o continuî reînnoire a membrilor săi, legată de studiile muzicale şi a cursurilor fiecăruia.

Radu Hamzea devine dirijorul titular al orchestrei în 2007. Originar din Cristian, este de mai bine de 20 ani profesor de vioară şi de asemenea co-autorul unei cărţi despre predarea viorii: “Biolin Eskola”. Ca dirijor invitat el a colaborat cu Orchestra “Amadeus Camerata” (Bilbao), Corul “Astra” şi Filarmonica Braşov.

Locatie:
Biserica Evanghelica din Cristian
12 iulie 2015, duminica
ora 19:00

Concertul corului Astra la biserica evanghelică Bartolomeu a devenit o tradiție în ultimii ani, formația reușind să prezinte piese care se îmbină armonios cu spațiul sacru. După turneul din anul 2014 din Franța, corul Astra va prezenta și la Brașov lucrările noi. Dirijorul corului, Prof. Ioan Oarcea este un spirit neobosit, când vine vorba de a motiva și impulsiona viața corală din România.

Locatie:
Biserica Sfantul Bartolomeu
18 iulie 2015, sambata
ora 18:00

Combinația dintre orga recent renovată și un pian instalat în absida bisericii, va permite un dialog interesant între cele două instrumente amplasate diametral opus. Va fi și un dialog al generațiilor – pianistul serii fiind un tânăr de doar 14 ani, laureat multiplu al unor concursuri naționale. Violonistul Răzvan Păun va completa acest tablou muzical prin lucrări solo, sau cu unul dintre instrumente.

Locatie:
Biserica Fortificata din Codlea
19 iulie 2015, duminica
ora 19:00

Formația camerală KAMERATA KRONSTADT a adus un aer proaspăt în cultura muzicală brașoveană, fiind remarcată de public prin programele interesante propuse și prin calitatea interpretării. Acest concert va fi primul din cadrul festivalului Musica Barcemsis și dorește să valorifice potențialul acustic din biserica Bartolomeu în compania valorosului ansamblu.

Locatie:
Biserica Sfantul Bartolomeu
25 iulie 2015, sambata
ora 18:00

Debutul artistic este un deziderat al festivalului nostru. Studenții sunt încurajați să pășească cu încredere înspre public și să participe la îmbogățirea repertoriului propus, sub conducerea profesoarei Leona Varvarichi.

Constituite ca ansambluri camerale abia la începutul acestui an universitar,  trio-urile cu pian formate din Maria-Magdalena Boroș-Lazăr și Laura Apostol (vioară), Ioana Vlad Albu (violoncel) și Leonard Octavian Bonea (pian), au susținut deja o serie de concerte în Brașov și în țară. Între ele amintim 3 recitaluri la Brașov, pe scena sălii Patria, în cadrul concertelor organizate de departamentul de muzică de cameră a facultății,  la Târgoviște în sala festivă a Liceului de Artă “Bălașa Doamna”, din nou la Brașov, în cadrul Târgului Babelor de Martie desfășurat la Centrul Cultural Reduta, apoi la Sibiu în sala Thalia a Filarmonicii și, de curând pe scena Aulei Universității din Brașov, în cadrul AFCO 2015. În prezent sunt studenți  ai Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania, la clasa de muzică de cameră a prof. asoc. Leona Varvarichi.

Nascută în 1993, Corina Purcărea a absolvit Liceul de Artă Haricleea Darclee, din Brăila, secția canto la clasa prof. Liliana Chiriță. Este laureată a concursurilor de canto naționale, printre care: Miniatura romantica la Galați (2011), Crai Nou la Brașov (2011) George Georgescu în Tulcea (2009), Victor Giuleanu la București (2012, 2015). În vara anului 2014 a participat la cursurile de vară de canto în cadrul programului Brașov International Summer Voice Program și la programele de exchange realizate în 2015 cu Departamentul de Muzică a Universității din Mobile, SUA și de Dr. Gerold Gruber, de la Universitatea de Muzică si Artă din Viena.  În prezent este studentă la secția canto din cadrul Facultății de Muzică din Brașov, clasa dr. Mihaela Buhaiciuc.

Programul concertului

Repertoriu individual

Boroș-Lazăr Maria-Magdalena (vioară)

  • Niccolo Paganini – Concertul Nr. 4 pentru vioară și orchestră, (partea a II-a),
  • Pablo de Sarasate – „Introduction et tarantelle”
  • Franz Schubert – „Ave Maria”
  • Astor Piazzolla – „Ave Maria”

Laura Apostol (vioară)

  • Johann Sebastian Bach – Fuga in sol minor din Sonata I pentru vioara solo, BWV 1001

Ioana Vlad-Albu (violoncel)

  • Luigi Boccherini – Cello Sonata Nr. 6 în La Major

Leonard Octavian Bonea (pian/orgă)

  • Johann Sebastian Bach – Preludiu și Fugă în sol minor, WTK I, No. 16

Corina Purcărea (mezzosoprană)

  • Georg Friedrich Handel – „Cara sposa, amante cara” from Rinaldo
  • Georg Friedrich Handel – „Messiah – Behold! A virgin shall conceive”
  • Johann Sebastian Bach – „Immanuel! Accept with grace” – „Jesus, praise I bring”
  • Francesco Durante – „Vergin, tutto amor, Virgin fount of love”
  • Piotr Ilici Tchaikovski – „To Forget so Soon”
  • Serghei Rachmaninov – Op. 8, „I Fell in Love, To My Sorrow

Repertoriu  triouri

Wolfgang Amadeus Mozart – Trio în re minor, KV 442 (p. I – Allegro)

Ludwig van Beethovem – Trio în do minor, Op.1, nr. 3 (p. I – Allegro con brio)

Serghei Rachmaninov – „Trio Elegiaque No. 1” (sol minor)

Locatie:
Biserica Evanghelică Râșnov
26 iulie 2015, duminica
ora 19:00

cest concert propune o distribuție inedită – folosirea naiului alături de orgă. Orga este de fapt un nai mai mare, sau mai bine zis – o multitudine de naiuri. Solistele sunt membre ale corului Operei din Brașov și se dedică cu predilecție muzicii bisericești. 

Orgă – Paul Cristian
Nai – Cristina Petcu
Sopran – Andreea Gurguiatu
Mezzosopran – Diana Gheorghiciuc

Paul-Alexandru Cristian s-a născut la Brașov în anul 1976. A studiat pianul la Liceul de Muzică din Brașov cu prof. Mirra Popescu. Din anul 1995 a început studiul orgii cu prof. Eckart Schlandt la Facultatea de Muzică a Universității “Transilvania” Brașov, obținând în anul 2000 diploma de licență. Pe perioada studiilor a participat la cursuri de măiestrie artistică pentru orgă cu profesorii Ludger Lohmann și Christoph Krummacher, cursuri de clavecin și continuo cu profesorii Jesper Christensen și Maria Bräutigam, cursuri de improvizație cu prof. Martin Strohhäcker, cursuri de interpretare a muzicii baroce cu Jan Kleinbussink.
În perioada 2001 – 2004 a urmat cursuri de masterat în orgă la Conservatorul din Lausanne (Elveția) la clasa prof. Jean-Christophe Geiser, unde a absolvit în urma unui recital susținut la Catedrala din Lausanne în iunie 2004. Dintre numeroasele recitaluri susținute în România și străinătate menționăm pe cele susținute la Lausanne, Brașov, Sibiu, Istanbul, Roche (Elveția). Pe lângă activitatea de organist, susține o bogată activitate camerală în mai multe formații de muzică veche (“Codex”, “Georgius”) cu care a  participat la festivalul de artă medievală. În perioada 2002 – 2004 a fost organist titular la biserica La Sallaz/Vennes din Lausanne (Elveția), din 2004 fiind organist la biserica Sf.Bartolomeu din Brașov.

Cristina Petcu, este absolventă a clasei a IX-a a Liceului de Muzica ”Tudor Ciortea” din Brașov, studiază naiul din anul 2010 la clasa domnului profesor Victor Ionescu. Până în prezent a participat la diferite concursuri, olimpiade, emisiuni și concerte. Din anul 2014 face parte din Bachchor și Jugendbachchor, ansamblurile corale ale Bisericii Negre.

Andreea Gurguiatu a absolvit cursurile de canto ale Facultăţii de Muzică Braşov. Pe parcursul anilor de studenţie a participat la numeroase concerte şi recitaluri, din Brașov și din țară/

În prezent este  artist liric operă  în Corul Operei Braşov, unde pe lângă activitatea corală, a  participat la festivaluri și recitaluri unde a avut o apariție deosebită.

Diana Gheorghiciuc a studiat la Facultatea de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, secţia Interpretare Muzicală-Canto. A participat la numeroase concerte, festivaluri  si concursuri in România, Grecia, Austria, Franţa, Bulgaria, Italia, câștigând și premii.

În prezent activează ca profesor în invăţământul preuniveristar la Fundaţia Pro Vita Christiana-Sf.Ecaterina

Locatie:
Biserica Sfantul Bartolomeu
01 august 2015, sambata
ora 18:00

Quarteto Brasovia

Formația brașoveană se dedică de câțiva ani interpretării muzicii baroce și reușește să facă din fiecare interpretare o adevărată incursiune în secolele trecute – captivând publicul.

Instrumentele cvartetului: vioară, oboi, spinetă, violoncel reușesc să alcătuiască o mică orchestră, care ne poartă în diferitele afecte ale stărilor umane.

 

4Tune Quartet

Roxana Curtgeafar – vioara I, Corina Tofănel – vioara a II-a, Simona Gurău – violă și Alexandra Enache – violoncel. 4 prietene, 4 muzicieni, 4 colege de Filarmonică… aceleași 4 suntem 4Tune Quartet!

Pentru că iubim și muzica clasică dar și rock-ul, am vrut să descoperim noi sonorități. Așa s-a născut 4Tune Quartet, practic o trupă de cover-uri rock, într-o sonoritate clasică dar electrizantă, plină de energie.

Deși înființat de nici un an, 4Tune Quartet a avut numeroase concerte atât pe scenele cluburilor de profil, dar cântând şi în deschiderea festivalului de film horror “Dracula Film Fest” sau în cadrul festivalului “Strada dell’Arte”.

 

Locatie:
Biserica Evanghelica din Ghimbav
02 august 2015, duminica
ora 17:00

Formația brașoveană Quarteto Brasovia se dedică de câțiva ani interpretării muzicii baroce și reușește să facă din fiecare interpretare o adevărată incursiune în secolele trecute – captivând publicul. Instrumentele cvartetului : vioară, oboi, spinetă, violoncel reușesc să alcătuiască o mică orchestră, care ne poartă în diferitele afecte ale stărilor umane.

Locatie:
Biserica Fortificata Prejmer
08 august 2015, sambata
ora 18:00

Solistele serii, Ilse Maria Reich și Georgeta Stoleriu sunt prietene de o viață și formează în plan muzical o formație cu o experiență îndelungată. Membre ale ansamblului   “Studioul de muzică veche București”, soprana Georgeta Stoleriu și organista Ilse Maria Reich s-au remarcat deopotrivă prin interpretarea muzicii baroce cât și a pieselor din repertoriul contemporan românesc. Astfel au prezentat în primă audiție lucrări dedicate lor de către compozitoarea Felicia Donceanu.

Ilse Maria Reich, originară din Sibiu, a studiat orga la Praga cu Jiri Rheinberger, la Essen cu Gisbert Schneider şi la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra, cu Ulrich Bremsteller. Numeroasele concerte susţinute în Bucureşti la Ateneul Roman şi la Sala Radio, precum şi în provincie, turneele în multe ţări europene, participarea la festivaluri internaţionale, înregistrări radio şi pe disc au făcut-o cunoscută în ţară şi în străinătate.

La Rottenburg (Germania), Ilse Maria Reich a înfiinţat în 1990 o şcoală de muzică, care astăzi are 500 de elevi şi pe care a condus-o până în 2006 ca directoare. Organista are un vast repertoriu, de la preclasic la contemporan, şi susţine recitaluri în diferite formaţii camerale şi concerte ca solistă. Pe scenele din România este prezentă în fiecare an, la Radio Bucuresti, la Ateneul Roman, la Sibiu, Mediaş, Braşov.

Soprana Georgeta Stoleriu a fost remarcată pe o scenă, pentru prima oară, la vârsta de cinci ani, de către Viorel Cosma. Celebrul bariton Petre Ştefănescu Goangă a recomandat-o profesoarei Yolandei Mărculescu.

După absolvirea Conservatorului din Bucureşti în 1970, Georgeta Stoleriu a urmat cursuri de specializare la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar, cu Lore Fischer. Prezentă permanent în stagiunile Radio şi ale Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, a concertat de asemenea în Polonia, Ungaria, Iugoslavia, Slovacia, Spania, Elveţia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Austria, Cehia, Franţa, Moldova, Maroc, SUA, Portugalia, Suedia.

Repertoriul Georgetei Stoleriu este foarte întins, cuprinzând mari lucrări vocal-simfonice din epoci diferite, cu o predilecţie deosebită pentru muzica lui Bach, piese vocale din Evul Mediu şi Renaştere, reconstituite printr-o muncă de veritabilă arheologie muzicală, unele dintre ele prezentate în primă audiţie absolută cu remarcabila formaţie Studioul de Muzică Veche; lucrări de compozitori contemporani, artista acordând o atenţie deosebită acestei laturi a activităţii sale concertistice.

Ca profesoară la Conservator a format o şcoală de canto al cărei prestigiu este confirmat de palmaresul internaţional al fostelor sale studente, printre care Felicia Filip, Ruxandra Donose, Liliana Nichiteanu, Ileana Tonca, Aura Twarowska, Mirela Zafiri.

A înregistrat peste 3500 minute la Radio România, la Casele de discuri „Electrecord”, „Newport Classic” (SUA), „Guanako” (Germania) şi la Televiziunea Română, ca interpretă principală în filmele Secretul Susanei de Wolf-Ferrari şi The Music Lesson de Felicia Donceanu.

În 1995 a iniţiat bursa personală „Yolanda Mărculescu”, pe care o acordă anual tinerilor cântăreţi, în memoria profesoarei sale.

Locatie:
Biserica Evanghelică Râșnov

Adauga comentariu

CAPTCHA Image [ Alta imagine ]
codul nu este case sensitive
Newsletter

Vrei sa primesti ultimele noutati si evenimente din Brasov? Nu iti ramane decat sa completezi formularul de mai jos, iar de restul de ocupam noi

Nume, Prenume
Adresa de email
Sunt din Brasov
Sunt de acord cu termeni si conditiile acestui site
Iti spunem ca sa stii

Vine, vine!! Primavara!

Desi azi ne-a cam ametit cu vantul puternic, pe alocuri caldut, primavara este in Brasov de cateva zile. Nu ne suparam pe ea pentru ca ne ...

20/03/2014
1962
Zacusca Labs © 2006 - 2024 by Eyescape Media. Toate drepturile rezervate .
Termeni si conditii    Politica de confidentialitate    Parteneri